Belépés

Összesen:   0 db termék, 0 Ft Kosaramhoz

Regényíró perjogász

– November elején jelent meg Kapa Mátyás Kőszeg török ostromáról szóló regénye, Harangszótól harangszóig címmel. A szerző ügyvéd, az ELTE Polgári Eljárásjogi Tanszékének oktatója, de emellett a Történelmiregény-írók Társaságának az elnöke is. Hogy jön mindez össze?

– Viszonylag egyszerűen. Kevés az alvásigényem, és amikor az ügyfelek, a hallgatók és a családom tagjai már alszanak, valamivel el kell tölteni az időt. De a viccet félretéve, mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra és kihívásra. Én gyerekkorom óta rajongok a történelemért, és mostanság a regényírás adja meg számomra mindezt.

– Amúgy van valami kapcsolódási pont a jogászi hivatásod és a történelmi regényeid között?

– Azt hiszem igen. Egyrészt a regényeimnek mindig van valamilyen jogtörténeti aspektusa is. Így, amikor az ókori Rómáról írtam, a Gracchusok földtörvénye állt a cselekmény középpontjában, amikor a történetem a Frank Birodalomban játszódott, akkor a pápák világi hatalmát megalapozó jogi dokumentumok, illetve a birodalom felosztásának kísérletei kaptak fontos szerepet. Ugyanakkor például a negyedik keresztes hadjáratról szóló, Árnyak Bizánc felett című kötetemben a középkori állatperekre, vagy éppen Velence furmányos szerződéseire is kitekintést adtam. A legújabb könyvem Kőszeg török ostromát és annak előzményeit mutatja be. Itt is van házasságtörés miatti bűnper, felmerül a borkereskedelem szabályozása, a városok önkormányzatisága vagy éppen a nemzetközi diplomácia. Szóval a jogi-jogtörténeti témák óhatatlanul felbukkannak a regényekben. A másik kapcsolódási pont a kutatás. Egy történelmi regény elkészítése során valós történelmi eseményt mutatunk be, persze az írói fantáziával színesítve. A könyv megírását alapos kutatómunkának kell megelőznie, ennek során jelentős könnyebbséget jelent számomra a jogtudományi kutatásokban megszerzett tapasztalat.

koszeg1

 

- Amikor regényt írsz, mennyire tudod félretenni a mindennapi munkádat, a tanítást és az ügyvédi praxist?

– Szinte semennyire. A mi szakmánk olyan, hogy képtelenség belőle hosszabb időre kizökkeni. A perek folynak, az ügyfelek folyamatosan várják a tanácsokat, egyik tanóra követi a másikat. Ráadásul ez idő szerint, az új polgári perrendtartás miatt, megsokszorozódtak a feladatok, számos helyen kell speciális előadásokat, kurzusokat tartani.  

– Beszéljünk egy pár szót az új regényedről! Miért éppen Kőszeg ostroma?

– Mondhatnám, hogy Szulejmán miatt, hiszen a televízióban futó tévésorozat nagyon népszerű. De ez persze csak tréfa. Valójában a magyar történelem egyik legérdekesebb eseménye volt Kőszeg 1532-es török ostroma. Csodálatos történet. A városban ekkor Jurisics Miklós várkapitány vezetésével alig több mint negyven katona tartózkodott, ők a felfegyverzett hétszáz polgárral és paraszttal kiegészülve hősisen ellenálltak a Szulejmán szultán és Ibrahim nagyvezír által vezetett százezres török sereg ostromának. Ráadásul az előzmények is kalandosak. Kevesen tudják, de a kőszegiek már 1529-ben megütköztek egy kisebb török sereggel, és elkergették őket a városuk közeléből. Szintén kevéssé ismert, hogy Jurisics Miklós 1530-ban Ferdinánd király követeként járt a török portán, és jó kapcsolatba került Ibrahim nagyvezírrel… Azzal a török pasával, aki két évvel később a Kőszeg elleni ostromot vezette. Ugye izgalmasan hangzik? És erről a csodás történetről eddig csupán egyetlen regény született, az is harmincöt évvel ezelőtt, ráadásul alig emlékszik rá valaki.

– Ez tényleg érdekesnek tűnik. Aki el szeretné olvasni, hol vásárolhatja meg?

– A nagyobb könyvkereskedőknél, például a Líra, a Libri és a Tótágas bolthálózatában lehet megvásárolni, de emellett természetesen elérhető a Historycum Könyvkiadó webshopjában is.

koszeg3