Belépés

Összesen:   0 db termék, 0 Ft Kosaramhoz

Rövid interjú Kapa Mátyással

A Historycum Könyvkiadó népszerű szerzőjével, történelemről, Dan Brownról és az összeeskövés elméletekről beszélgettünk.

kapa matyas- Ügyvéd és egyetemi oktató vagy, most pedig egyszerre három könyvvel rukkolsz elő! Ez legalább két kérdést felvet. Az első, hogy mikor alszol?

- Ismered a mondást, hogy az Ördög sosem alszik…

- Akkor jöjjön a második kérdés: egy ennyire eltérő előélet után hogyhogy történelmi kalandregény írására adtad a fejed?

- Szerintem majdnem mindenki ábrándozik róla, hogy egyszer majd ír egy könyvet. Csak aztán a többség kinövi. Nos, úgy tűnik én nem nőttem ki.

- És miért éppen a történelem?

- Egészen kicsi koromtól rajongtam a történelemért, például már 7-8 évesen ásatásokra jártam, ahol leleteket gyűjtöttem. Ma már tudom, hogy ez nem a megfelelő oldalról súrolta a jogszerűség határát, de szerencsére ezen cselekedeteim azóta elévültek. A történelem szeretetét aztán tanáraim tovább erősítették bennem, itt Foki Tamás tanár úr szerepét kell külön kiemelnem.

- És miért összeesküvések?

- Mint a legtöbben, én is vonzódom a titkokhoz, a rejtélyekhez. Meg aztán szeretek távoli összefüggésekre lelni. Izgalmas elképzelni, hogy a történelem folyását a világ eseményeinek egyszerű szemlélői számára láthatatlan, megismerhetetlen folyamatok, döntések, érdekek, motivációk, összeesküvések mozgatják. Jó néha az ismert történések mögött meghúzódó gazdasági-, társadalmi-, politikai- folyamatokat újragondolni.

- Ez biztosan sokak érdeklődését felkelti majd! Mi lesz, ha netán a „Da Vinci-kód” nyomdokaiba lépsz, és a könyveddel hatalmas üzleti sikert is elérsz?

- Reálisan a hatalmas üzleti siker gyümölcséből talán a családomat vihetném el egy kellemes vacsorára. De persze mindenkinek van valami káros szenvedélye… Ha esetleg a könyv angol és német fordítása végül mégis világsikert aratna, akkor biztosan egyetemet vennék, és megcsinálnám belőle az ország legjobb felsőoktatási intézményét.