Belépés

Összesen:   0 db termék, 0 Ft Kosaramhoz
Akciós!
A hűség horgonya (Újpest regénye)
zoom Nagyítás
A hűség horgonya (Újpest regénye) (Termékkód: NI-HH-K)

Megjelent 2017. november 15-én! Most 20% kedvezménnyel rendelhető a Historycum oldalán!

A népszerű szerző ezúttal is „történelmi regényt” írt – de ezt ne vegyük szó szerint, bár a tizenkilencedik század közepén játszódó történet lapjain igazi eseményeket és valóban élt személyeket vonultat fel. Arról szól a könyv, hogyan keletkezett Újpest. Miféle „gyarmat” volt ez, és miképpen lett egy magyar főúr birtokaként afféle „Kis-Amerika”? Ahová abban az időben szabadon jöhetett bárki, nemzetiségére, vallására, származására való tekintet nélkül. Az akkor létrejövő „megyeri gyarmat” a Fóton élő Károlyi István birtokán született meg, és a gróf sokat tett azért, hogy a község szabadon fejlődhessen.

Megismerjük a korabeli tímárok, asztalosok, kereskedők és tucatnyi más szakma fogásait, gyakorlóit. A szerző hősei nagyrészt olyan valós személyek, akik nevével ma a levéltárak megsárgult dokumentumaiban találkozhatunk. Akik akkoriban ezen a „gyarmaton” megtelepedtek, és afféle úttörőként létrehoztak valamit, ami az 1840-es évek Magyarországán addig nem létezett.

De a könyv a reformkor nagy alakjait is felvonultatja: Kossuth, Petőfi, Széchenyi, Deák is megjelennek lapjain. A forradalmat itt mintegy „alulnézetből”, a kisemberek szemszögéből láthatjuk. Svábok, zsidók, magyarok, németek, szlávok, cigányok kerülnek izgalmas előzmények után a leendő Újpestre. Károlyi grófot forradalmi tetteiért haditörvényszék ítéli el, ám a község fejlődését már semmi sem állíthatja meg. Az újkori honalapítók példát mutatnak a korszak Magyarországának, miközben élik egyszerre vidám, munkás vagy éppen tragikus hétköznapjaikat.

Akik a szerző eddigi műveit olvasták, most egy eddig rejtett oldalát ismerhetik meg: a már csak régi iratokban létező arctalan nevek a keze alatt e lapokon váltak élő, igazi emberekké. Tőle tudhatjuk meg, hogyan jött létre egy példamutató emberi közösség azokban a nehéz, mégis felemelő időkben.

Ár: 2 400 Ft
Bolti ár: 2 990 Ft
Mennyiség: 
Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH